Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkowe
Kuchnia turecka słynie z wyrazistych smaków i prostych w przygotowaniu dań. Połączenie mięsa mielonego, marchewki, groszku i ziemniaków pozwala przygotować pyszny, tani obiad dla całej rodziny. Spróbuj, a zobaczysz, że będziesz do niego wracać.
Aromatyczne mięso z warzywami, kiymali bezelye yemegi
Kiymali bezelye yemegi to potrawa przygotowywana zarówno z mięsem mielonym, jak i mięsem pokrojonym w kostkę oraz w wersji wegetariańskiej, do której możesz dodać soczewicę lub ciecierzycę. Danie wyśmienicie smakuje również z dodatkiem pokrojonej na niezbyt małe kawałki, obtoczonej w mące i podsmażonej ryby. Proporcje warzyw i innych składników w oryginalnym przepisie to kwestia gustu oraz inwencji kucharza. Przygotowuję kiymali bezelye yemegi, dodając podobną ilość mięsa i warzyw. Danie zyskuje na smaku, gdy jest kilka razy podgrzewane, więc warto przygotować większą porcję.
Jak zrobić mięso mielone z duszonymi warzywami?
Do przygotowania potrawy potrzebujesz jedynie dużej patelni lub rondla z grubym dnem. Poniższy przepis uwzględnia użycie groszku mrożonego, który możesz zastąpić świeżym lub konserwowym groszkiem (ten z puszki dodaj do potrawy, gdy pozostałe składniki zmiękną). Doskonale nada się również mrożony groszek z marchewką lub mieszanka groszku i marchewki ze słoika (odsączona na sitku z zalewy).
Robię kiymali bezelye yemegi z mięsem mielonym wieprzowym, które możesz zastąpić mięsem mieszanym wieprzowo-wołowym i mięsem drobiowym. Do potrawy dodaję ziemniaki o niskiej zawartości skrobi (np. odmiany Lord, Vineta), które nie rozpadają się, nawet jeżeli kilka razy podgrzewam potrawę.
Sekretem wyjątkowego smaku mięsa mielonego z duszonymi warzywami są wyraziste przyprawy. Przyprawy z przepisu możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw np. do Kofty lub przyprawą arabską.
Przepis: Mięso mielone duszone z warzywami
To pyszne danie jednogarnkowe robi się szybko i łatwo je modyfikować wedle uznania.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Turecka
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 608 w każdej porcji
 
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
 - 400 g mrożonego groszku
 - 500 ml bulionu warzywnego
 - 2 średnie marchewki
 - 4 średnie ziemniaki
 - 1 duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 łyżki oleju do smażenia
 
Do przyprawienia:
- 1 łyżeczka kuminu
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 1 łyżeczka ostrej papryki
 - 1 łyżeczka młotkowanej kolendry
 - 1 gwiazdka anyżu
 - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - sól i pieprz
 
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywZiemniaki i marchewkę obierz oraz umyj. Pokrój ziemniaki w kostkę o boku około 2 cm, a marchewkę w półplasterki lub małą kostkę. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj.
 - SmażenieNa dużej, głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zwiększ grzanie i dodaj mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż mięso lekko się przyrumieni.
 - PrzyprawianieOprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem, oraz dodaj ostrą i słodką paprykę, kumin, młotkowaną kolendrę, anyż i gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki i smaż 1-2 minuty.
 - Dodanie bulionu, marchewki i ziemniakówZalej mięso bulionem (możesz zastąpić bulion wodą) i dodaj ziemniaki oraz marchewkę. Ustaw małą moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i duś, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Wskazówka: może być konieczne dodanie większej ilości płynu podczas gotowania.
 - Dodanie groszkuPod koniec gotowania dodaj na patelnię przelany gorącą wodą groszek i gotuj około 10 minut. Gotowe danie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
 
Mięso mielone duszone z warzywami podaję gorące jako samodzielne danie obiadowe oraz przekąskę.